Hangi Kuruyemiş Neye iyi Gelir

Kimi zaman iftar sofralarında, kimi zaman kahvaltı tabaklarında...Çocuklarımızın beslenme çantalarında, ya da diyet programlarımızın listelerinde...Bazen tv karşısında atıştırmalık, bazende içki sofralarında meze...Öyle ya da böyle vazgeçilmezimiz kuruyemişlerin faydalarını biliyor muyuz? Bir bakalım bu kadar çok sevdiğimiz kuruyemişlerin faydaları nelermiş...

















ANTEP FISTIĞI: 

  • Besin değeri ve kalorisi yüksektir, bol miktarda protein ve mineral barındırır.
  • Vücudun günlük protein, fosfor ve vitamin B1 ihtiyacının %35'ini karşılar.
  • Potasyumca zengin olduğu için vücudumuzda ki sıvı elektrolit dengesini sağlar. 


AY ÇEKİRDEĞİ:


  • B1, B5, E vitaminleri ve folik asit içerir. Önemli mineraller arasında yer alan bakır, magnezyum, selenyum ve fosfor açısından çok zengindir.
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Stres, ankisiyete, depresyon ve unutkanlığa yardımcı olur.



BADEM:

  • Omega 3 kaynağı olarak, kalp ve damar dostudur.
  • İçerisinde ki kalsiyum kolestrol düzeyini düşürür ve kemik erimesini önler.
  • Lif ve protein içeriği yüksektir.
  • Tokluk hissi verir, yemek yeme isteğini azaltır.


CEVİZ:

  • Beyne benzeyen ceviz, beyin fonksiyonlarında, hafıza ve kavramada olumlu gelişime neden olur.
  • Yetişkinlerde görülen unutkanlık olarak bilinen alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Vitamin E ve B6 vitaminlerini içerir, sinir sistemine olumlu yönde etki yapar.
  • Gümüş iyonu ihtiva eden tek meyvedir ve bu iyona ihtiyaç duyan tek organ beyindir.
  • Omega 3, omega 6, magnezyum içerir ve bunlar safra taşı oluşumunu önler.  
  • Kalp ve damar sağlığının vazgeçilmezi,
  • Kan basıncını dengeler,
  • Her türlü kanser riskine karşı vücudun direncini artırır,
  • Kan şekerini düzenler,
  • Sindirime yardımcıdır,
  • Kötü kolestrolü önler,
  • Sindirime yardımcıdır.

FINDIK:

  • Bulundurduğu B5 vitamini ile stresi giderir.
  • İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutar, kan şekeri düşüklüğüne iyi gelir.
  • Yine içeriğinde ki B9 vitamini gebelikte mutlaka tavsiye edilir, damar sertliği, kalp krizi, felç ve bunama riskini azaltır.
  • E vitamini, kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler.
  • İçeriğinde ki omega 3 kan pıhtılaşmasını önler, tansiyonu düşürür, şeker hastalığında kalp hastalığı riskini azaltır.

HURMA:

  • İçeriğindeki demir, kansızlığın engellenmesini, kandaki alyuvar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
  • Stres ve gerginliği giderici etkisi vardır.
  • Günde 2-3 tanesi vücudun magnezyum ihtiyacını karşılar.
  • Yapısındaki kalsiyum ve fosfat iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için önemlidir.
  • İçeriğindeki B1 vitamini sinir sisteminin sağlıklı olmasını sağlar.
  • İçeriğindeki A vitamini görmeyi ve vücut direncini artırır.Kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar.
  • Betakaroten açısından zengindir, kanseri önleyici özelliği vardır.

KAJU:

  • Gebelerde takviyesi gereken demir içerir.
  • İçeriğindeki D vitamini kemiklerin güçlü olmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İçeriğindeki potasyum tansiyonu düşürür.
  • Çinko içerdiğinden gribe karşı korur.

KABAK ÇEKİRDEĞİ:

  • Çinko bakımından zengindir, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği besinler arasındadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Uyku düzenin sağlanması, hafızanın korunup geliştirilmesi, göz ve cilt sağlığına iyi gelir.
  • Prostat büyümesini önler.

KAYISI:

  • A, B, C ve P vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri bakımından zengindir.
  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcıdır.
  • Cilt güzelliğini sağlar, kırışıklığı önler.
  • Güçlü bir antioksidandır, kansere karşı korur.
  • Tokluk hissi verir, kilo vermekte etkilidir.

LEBLEBİ:

  • Sindirim sistemi için faydalıdır.
  • A,C ve E vitamini, kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve sodyum içerir.
  • Kilo vermek isteyenler için uzun süre tokluk hissi verir.
  • Akşam yatmadan önce bir miktar leblebi tüketimi derin bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
  • Anne sütünü artırır.

ÜZÜM:

  • Protein, karbonhidrat, A, B1, B2, B6, C vitamini, fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asit, formik asit içerir.
  • Günlük kalsiyumun 1/5'ini, demirin ise 1/3'ünü karşılar.
  • Hafızayı güçlendirir.
  • Sindirim sisteminin çalışmasını sağlar.
  • Kansızlığa iyi gelir.

YER FISTIĞI:

  • C ve B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve fosfor içerir.
  • Protein açısından zengindir.
  • Kandaki şeker oranını dengeler.
  • Sporcuların çok tüketmesi gereken bir üründür.

Not: Yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi amaçlı yazılmamıştır. Sağlınız ile ilgili sorunlarınız da lütfen öncelikle doktorunuza danışınız.

(*) Basılı yayın organlarından bilgilendirme amaçlı derlenmiştir.


Yorumlar