Mutfağımızın baş gıdası olan bal aynı zamanda ecza dolabınızın da baş köşesinde yer almalı. Her gün yenilen balın birçok şeye faydası vardır. Özellikle uzun süren antibiyotik tedavisinden sonra eski gücünüze kavuşmak için uzmanlar her sabah bir kaşık bal yemenizi öneriyorlar.
Hakiki balın vücudumuza yararları saymakla bitmez. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan balın doğal olmasına dikkat etmek çok önemli çünkü bunu üzülerek söylemek zorundayız ki artık piyasada sahte bal satan çok fazla firma var.
Besin olarak kullandığınız bal, boğaz ağrılarına, ses kısıklığına, kansızlığa, hazım problemlerine iyi geldiği gibi, mide ülserleri ve gastrit tedavisinde de önerilir. Uykusuzluk probleminiz varsa bitki çaylarınıza bir kaşık bal ilave ederek için.
Birçok farklı çeşit de bal var. Ve her balın kendine göre ayrı özellikleri ve faydaları var.
Akasya Balı: Meyve şekeri bakımından zengindir. Öksürük problemlerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Vücuda enerji veren madensel tuz ve vitamin gereksinimini karşılayan tatlı ve lezzetli bir baldır.
Alıç Balı: Kalp hastaları için doğal bir ilaçtır. Spazm denen adale kasılmalarını önler, sinirleri teskin eder.
Ayçiçeği Balı: İyi bir ateş düşürücüdür.
Biberiye Balı: Siroz, sarılık gibi karaciğer hastalıklarının iyileşmesini kolaylaştırır. Boğaz ağrılarını dindirir. Astım krizlerinin azalmasında etkendir. Kadınların reglini düzene sokar.
Çam Balı: Hoş kokulu güzel bir baldır. Bu lezzetli bal bronşları açar, cildi güzelleştirir. Genç ve dinç kalmayı sağlar.
Funda Balı: Romatizmaya iyi gelir.
Ihlamur Balı: Uykusuzluğu tedavi eder ayrıca ağrı kesen özelliği vardır. Migren ağrılarını azaltır. Adelelerdeki kasılmaları önler. Sinirleri teskin eder, kalp çarpıntısını azaltır, mide ağrılarını dindiri ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri vardır.
Kekik Balı: Fiziksel yorgunlukları giderir. Zihin yorgunluğuna karşı şifalıdır. Bronşit ve nezneyi iyileştirir. Regli düzene sokar.
Kestane Balı: Astım ve kansızlığa iyi gelir.
Kocayemiş Balı: Tadı acıdır ama astıma iyi gelir.
Köknar Balı: Ruhsal ve bedensel yorgunluklara ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Lavanta Balı: Grip, bronşit, anjin gibi hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır, solunum yolundaki mikropları kırar, antiseptik özelliği vardır. Kalbin güçlenmesine, bağırsak mikroplarını öldürmeye ve romatizma ağrılarının dinmesine yardımcı olur, idrar söktürür.
Melissa Balı: Oğulotu da denilen melissa çiçeklerinden yapılan bal antiseptik ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır.
Nane Balı: Gaz giderici, ağrı kesici, hazım kolaylaştırıcı, mide kramplarında ve spazm gidermede düzenleyici, ayrıca bağırsak sistemindeki hareket bozukluklarını da düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Tirfil Balı: İshal önlemede, balgam ve idrar söktürmede kullanılır.
Okaliptus Balı: Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır. İdrar yollarındaki yangıları temizlemede yardımcıdır.
Turunçgil Balı: B vitamini bakımından oldukça zengindir. Uykusuzluk çekenlere ve ülseri olanlara tavsiye edilir.
Sıtma Balı: Özellikle sigara içenlere tavsiye edilir. Astıma iyi gelir, öksürüğü yumuşatır, antiseptiktir.
Kozalaklı ağaçlardan çam, köknar, ladin ve benzeri ağaçlardan arıların ürettiği ballar solunum yolu iltihaplarının tedavi edilmesinde ve öksürüğü yatıştırmada kullanılır.
Not: Yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi amaçlı yazılmamıştır. Sağlınız ile ilgili sorunlarınız da lütfen öncelikle doktorunuza danışınız.
(*) Basılı yayın organlarından bilgilendirme amaçlı derlenmiştir.
Hakiki balın vücudumuza yararları saymakla bitmez. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan balın doğal olmasına dikkat etmek çok önemli çünkü bunu üzülerek söylemek zorundayız ki artık piyasada sahte bal satan çok fazla firma var.
Besin olarak kullandığınız bal, boğaz ağrılarına, ses kısıklığına, kansızlığa, hazım problemlerine iyi geldiği gibi, mide ülserleri ve gastrit tedavisinde de önerilir. Uykusuzluk probleminiz varsa bitki çaylarınıza bir kaşık bal ilave ederek için.
Birçok farklı çeşit de bal var. Ve her balın kendine göre ayrı özellikleri ve faydaları var.
Akasya Balı: Meyve şekeri bakımından zengindir. Öksürük problemlerinde yatıştırıcı etkisi vardır. Vücuda enerji veren madensel tuz ve vitamin gereksinimini karşılayan tatlı ve lezzetli bir baldır.
Alıç Balı: Kalp hastaları için doğal bir ilaçtır. Spazm denen adale kasılmalarını önler, sinirleri teskin eder.
Ayçiçeği Balı: İyi bir ateş düşürücüdür.
Biberiye Balı: Siroz, sarılık gibi karaciğer hastalıklarının iyileşmesini kolaylaştırır. Boğaz ağrılarını dindirir. Astım krizlerinin azalmasında etkendir. Kadınların reglini düzene sokar.
Çam Balı: Hoş kokulu güzel bir baldır. Bu lezzetli bal bronşları açar, cildi güzelleştirir. Genç ve dinç kalmayı sağlar.
Funda Balı: Romatizmaya iyi gelir.
Ihlamur Balı: Uykusuzluğu tedavi eder ayrıca ağrı kesen özelliği vardır. Migren ağrılarını azaltır. Adelelerdeki kasılmaları önler. Sinirleri teskin eder, kalp çarpıntısını azaltır, mide ağrılarını dindiri ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri vardır.
Kekik Balı: Fiziksel yorgunlukları giderir. Zihin yorgunluğuna karşı şifalıdır. Bronşit ve nezneyi iyileştirir. Regli düzene sokar.
Kestane Balı: Astım ve kansızlığa iyi gelir.
Kocayemiş Balı: Tadı acıdır ama astıma iyi gelir.
Köknar Balı: Ruhsal ve bedensel yorgunluklara ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
Lavanta Balı: Grip, bronşit, anjin gibi hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır, solunum yolundaki mikropları kırar, antiseptik özelliği vardır. Kalbin güçlenmesine, bağırsak mikroplarını öldürmeye ve romatizma ağrılarının dinmesine yardımcı olur, idrar söktürür.
Melissa Balı: Oğulotu da denilen melissa çiçeklerinden yapılan bal antiseptik ve rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır.
Nane Balı: Gaz giderici, ağrı kesici, hazım kolaylaştırıcı, mide kramplarında ve spazm gidermede düzenleyici, ayrıca bağırsak sistemindeki hareket bozukluklarını da düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Tirfil Balı: İshal önlemede, balgam ve idrar söktürmede kullanılır.
Okaliptus Balı: Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır. İdrar yollarındaki yangıları temizlemede yardımcıdır.
Turunçgil Balı: B vitamini bakımından oldukça zengindir. Uykusuzluk çekenlere ve ülseri olanlara tavsiye edilir.
Sıtma Balı: Özellikle sigara içenlere tavsiye edilir. Astıma iyi gelir, öksürüğü yumuşatır, antiseptiktir.
Kozalaklı ağaçlardan çam, köknar, ladin ve benzeri ağaçlardan arıların ürettiği ballar solunum yolu iltihaplarının tedavi edilmesinde ve öksürüğü yatıştırmada kullanılır.
Not: Yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi amaçlı yazılmamıştır. Sağlınız ile ilgili sorunlarınız da lütfen öncelikle doktorunuza danışınız.
(*) Basılı yayın organlarından bilgilendirme amaçlı derlenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder