Sağlıklı Beslenme Ve İyi Bir Sindirim İçin


Damak zevki büyük önem taşıyor ama sağlıklı beslenme için bir arada yenen yemeklerin özenle seçilmesi kadar besin maddelerinin sindirimini kolaylaştırmak da bir o kadar önemli. Temel besin maddelerinin kolay sindirimi için neler yapabiliriz bir göz atalım...
Et Ve Balık:
  Balığın en sağlıklı pişirilme yöntemi ızgaradır. Izgara yaptığımız balığın yağının fazlasının bir kağıt peçete ile emdirilmesi gerekir. Et ve balığın yanında yeşil taze sebze yenilmesi yararlıdır.
Hamur Yiyecekler Ve Ekmek:
  Bu tür yiyeceklerin öncelikle iyi pişirilmesi gerekir. İyi pişirilmemiş hamur işlerinin hazmı güçtür. Hamur işlerini yaş ve kuru sebzeler ile birlikte tüketirseniz hazmı kolaylaştırırsınız.
Kuru Sebzeler:
  Protein ve lifli olan bu gıdalar protein içeren diğer besinlerle alındığında hazmı güçleşir.
Meyve:
  Meyveler ne kadar olgun olursa o kadar kolay hazmedilir. Yemek öncesinde ya da yemek sonrasında yenilen meyve şişkinliğe neden olur. Bu nedenle uzmanlar meyvelerin yemek aralarında yenmesini öneriyorlar.
Sebze:
  Çiğ sebzelerin vitamin değeri yüksektir ama çiğ tüketildiğinde sindirimleri zordur.
Süt:
  Mideniz için en ideal süt yağsız süttür. Sütü ısıtırken kaynatmayın, üzerinde kaymak oluşmasını engelleyin. Süt ısıtıldığında içindeki proteinler özelliklerini değiştirir ve hazımsızlığa yol açar. Sütü kahve bisküvi, marmelat ya da ekmek ile yerseniz sindirimi kolaylaşır. Peynir ya da et ile aynı öğünde tüketilirse mideyi rahatsız eder.
Tereyağı:
  Tereyağı çiğ olarak yendiğinde hazmı kolaydır. Fakat pişirildiğinde hazmı güçleşir.
Yağ:
  Kalitesi düşük, bilmediğimiz marka yağları kullanmaktan kesinlikle kaçının. Ayrıca kızartmalarda da aynı yağı birkaç kez kullanmak çok tehlikelidir. Mümkünse kızartmalarda da zeytinyağı tercih edilmelidir çünkü zeytinyağının yüksek ısıda da özellikleri değişmez. Yine de kullandığınız yağın dozunu azaltmakta fayda var. Yağlar midede uzun süre kaldığında sindirim zorlaşır.

  • Besinleri iyi çiğneyin. İyi çiğnemeden yutulan besinler mideyi çok zorlar. 
  • Yemekler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. İdeal olan ılık yemektir. 
  • Yemeği çabuk yemek çok yanlıştır. Ne kadar aceleniz olursa olsun yemeğinizi yavaş ve çok çiğneyerek yemeniz gerekir. 
  • Yemeği tıka basa yemek de çok yanlıştır. İdeal olan az ve sık yemektir. 
  • Çok fazla acı yiyenler de mide ve bağırsak hastalıklarından şikayet ederler. Bunun için acıyı da dozunda yemekte fayda var. 
  • Tok karnına güneşe çıkmak, yemek yer yemez hemen yatmak da oldukça sakıncalıdır. 

Not: Yazımız bilgilendirme amaçlıdır. Tanı veya tedavi amaçlı yazılmamıştır. Sağlınız ile ilgili sorunlarınız da lütfen öncelikle doktorunuza danışınız.

(*) Basılı yayın organlarından bilgilendirme amaçlı derlenmiştir.

Yorumlar