Aslında baktığımız zaman hepimiz aynı yemekleri yapıyoruz ama herkesin yaptığı yemek birbirinden farklı tatta oluyor. Yemeklerimizi ne kadar değişik baharatlar ile çeşitlendirirsek tadını daha güzelleştirebiliriz.
Safran:
Bazı insanlar safranı çok sevip kullanırken bazıları ise yemeklere ilaç gibi bir tat verdiğini düşündüğünden dolayı bu baharatı kullanmayı tercih etmezler. Safranın mor çiçekleri ve turuncu rengi olan dişi organları taşıyan çiçekleri vardır. Turuncu çiçekler ilk olarak kurutulur, daha sonra havanda dövülerek kullanılacak hale getirilir. Safran pilav, tatlı ve çorbalarda kullanılır.
Biber:
Geçmişi en eskilere dayanan baharat biberdir. Biber batı ile doğu ülkeleri arasında değiş tokuş edilen bir gıda maddesiydi. Eskiden bazı gıdaların saklanmasında kullanılıyor ve kokusu ile tanınıyordu.
Şimdiki zamanda ise her yerde tatlandırıcı olarak kullanılan vazgeçilmez bir baharat. Tadı, kokusu ve rengi sağlığa da çok fazla yararı var. Örnek verecek olursak tükürük ve mide salgısını olumlu etkileyip sindirimi kolaylaştırıyor. Biber beyaz, kırmızı ve kara biber olmak üzere üçe ayrılır. Taze olarak öğütülen biber daha yararlı ve daha keskin kokuludur. Et yemeklerinde, makarna soslarında, salatalarda kullanılır. Ülkemizde pirinç pilavının üzerinde de kullanan kişi sayısı çok fazladır.
Kırmızı Biber:
Kırmızı biber taze ve kuru olarak tüm dünya mutfaklarında kullanılan bir baharattır. Kırmızı biberi saklamak için tek tek ipe dizerek güneşte kurutmak gerekir. Et, balık, sebze ve yumurta olan yemeklerde kullanılır. Kırmızı biber C vitamini ve P vitamini içerir. Bu baharat ağızda acı bir tat bırakarak ağzın içini yakar. Kırmızı biber başka baharatlar ile karıştırarak birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır.
Ardıç:
Çoğu içkide koku verici olarak kullanılan bir baharattır. Evde yapılan likörlerde kullanılabilir. Tavuk eti ve av eti pişirirken bir parça ardıç kullanırsak değişik bir tat elde edebiliriz.
Hardal:
Hardalın tadı acıdır. Bitkinin tohumları kurutulur ve toz haline getirilip kullanılır. Daha sonra su veya sirke ile karıştırılarak macun haline getirilir. Et, sandviç ve yumurtaya değişik bir tat verir.
Zencefil:
Zingiber'den elde edilen bir baharattır. Zencefil bu bitkinin kök saplarından elde edilir. Likör, tatlı, pasta, kek, bisküvi, meyve salatası ve marmelatlarda kullanılır.
Karanfil:
Egzotik bir ağacın kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Tatlı ve kokuludur. Konpostolara ve likörlere değişik bir koku ile tat verir. Az kullanılırsa salçalara ve et sularına değişik bir koku verir. Ağız kokusunu yok etmek için de karanfil çiğnemek önerilir.
Ceviz:
Egzotik bir kokusu ve tadı vardır. Ceviz çok sevilen bir baharattır. Salçalarda, beşamelde, köftede,dolmada, her çeşit tatlıda, dondurma, krema ve bisküvilerde kullanılır.
Vanilya:
Tropikal bölgelerde yetişen ve şık bir görüntü sergileyen bir bitkiden elde edilir. Kabuklarının sıcak suya daldırılmasıyla çok hoş bir koku elde edilir. Saf vanilya özü de koku verici olarak kullanılır. Pastalarda, suflelerde, dondurma ve krema yapımında kullanılır.
Susam:
Susam çok yaygın bir baharattır. Ekmek, tatlı, çörek ve böreklerde, sebze yemeklerinde, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılır.
Kimyon:
Kimyon kurutulmuş tohumdan elde edilir. Sıcakta kokusu daha keskinleşir. Birçok et yemeğinde kullanılır.
Kişniş:
Zarif görünüm sergileyen bir bitkidir. Likör ve tatlı yapımında kullanılır. Kişniş sindirimi kolaylaştırır, sarımsak kokusunu giderir.
Tarçın:
Tatlı sevenlerin çok kullandığı bir baharattır. Ağaç kabuklarından elde edilir. Hem toz halinde hem de küçük parçalar hainde kullanılabilir. Tatlılarda, pudinglerde, şekerlemelerde, kreplerde kullanılır. Ayrıca sıcak içeceklere güzel bir koku ve tat vermek için de kullanılır.
Safran:
Bazı insanlar safranı çok sevip kullanırken bazıları ise yemeklere ilaç gibi bir tat verdiğini düşündüğünden dolayı bu baharatı kullanmayı tercih etmezler. Safranın mor çiçekleri ve turuncu rengi olan dişi organları taşıyan çiçekleri vardır. Turuncu çiçekler ilk olarak kurutulur, daha sonra havanda dövülerek kullanılacak hale getirilir. Safran pilav, tatlı ve çorbalarda kullanılır.
Geçmişi en eskilere dayanan baharat biberdir. Biber batı ile doğu ülkeleri arasında değiş tokuş edilen bir gıda maddesiydi. Eskiden bazı gıdaların saklanmasında kullanılıyor ve kokusu ile tanınıyordu.
Şimdiki zamanda ise her yerde tatlandırıcı olarak kullanılan vazgeçilmez bir baharat. Tadı, kokusu ve rengi sağlığa da çok fazla yararı var. Örnek verecek olursak tükürük ve mide salgısını olumlu etkileyip sindirimi kolaylaştırıyor. Biber beyaz, kırmızı ve kara biber olmak üzere üçe ayrılır. Taze olarak öğütülen biber daha yararlı ve daha keskin kokuludur. Et yemeklerinde, makarna soslarında, salatalarda kullanılır. Ülkemizde pirinç pilavının üzerinde de kullanan kişi sayısı çok fazladır.
Kırmızı Biber:
Kırmızı biber taze ve kuru olarak tüm dünya mutfaklarında kullanılan bir baharattır. Kırmızı biberi saklamak için tek tek ipe dizerek güneşte kurutmak gerekir. Et, balık, sebze ve yumurta olan yemeklerde kullanılır. Kırmızı biber C vitamini ve P vitamini içerir. Bu baharat ağızda acı bir tat bırakarak ağzın içini yakar. Kırmızı biber başka baharatlar ile karıştırarak birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır.
Ardıç:
Çoğu içkide koku verici olarak kullanılan bir baharattır. Evde yapılan likörlerde kullanılabilir. Tavuk eti ve av eti pişirirken bir parça ardıç kullanırsak değişik bir tat elde edebiliriz.
Hardal:
Hardalın tadı acıdır. Bitkinin tohumları kurutulur ve toz haline getirilip kullanılır. Daha sonra su veya sirke ile karıştırılarak macun haline getirilir. Et, sandviç ve yumurtaya değişik bir tat verir.
Zencefil:
Zingiber'den elde edilen bir baharattır. Zencefil bu bitkinin kök saplarından elde edilir. Likör, tatlı, pasta, kek, bisküvi, meyve salatası ve marmelatlarda kullanılır.
Karanfil:
Egzotik bir ağacın kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Tatlı ve kokuludur. Konpostolara ve likörlere değişik bir koku ile tat verir. Az kullanılırsa salçalara ve et sularına değişik bir koku verir. Ağız kokusunu yok etmek için de karanfil çiğnemek önerilir.
Ceviz:
Egzotik bir kokusu ve tadı vardır. Ceviz çok sevilen bir baharattır. Salçalarda, beşamelde, köftede,dolmada, her çeşit tatlıda, dondurma, krema ve bisküvilerde kullanılır.
Vanilya:
Tropikal bölgelerde yetişen ve şık bir görüntü sergileyen bir bitkiden elde edilir. Kabuklarının sıcak suya daldırılmasıyla çok hoş bir koku elde edilir. Saf vanilya özü de koku verici olarak kullanılır. Pastalarda, suflelerde, dondurma ve krema yapımında kullanılır.
Susam:
Susam çok yaygın bir baharattır. Ekmek, tatlı, çörek ve böreklerde, sebze yemeklerinde, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılır.
Kimyon:
Kimyon kurutulmuş tohumdan elde edilir. Sıcakta kokusu daha keskinleşir. Birçok et yemeğinde kullanılır.
Kişniş:
Zarif görünüm sergileyen bir bitkidir. Likör ve tatlı yapımında kullanılır. Kişniş sindirimi kolaylaştırır, sarımsak kokusunu giderir.
Tarçın:
Tatlı sevenlerin çok kullandığı bir baharattır. Ağaç kabuklarından elde edilir. Hem toz halinde hem de küçük parçalar hainde kullanılabilir. Tatlılarda, pudinglerde, şekerlemelerde, kreplerde kullanılır. Ayrıca sıcak içeceklere güzel bir koku ve tat vermek için de kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder