Türk mutfağının en çok bilinen ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı yaprak sarması pek çok kişinin de en çok sevdiği yemekler arasında yer alır. Yapılışı oldukça emek ister ama lezzeti de bir o kadar doyumsuzdur ;)
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Malzemeler:
* 500 gr. asma yaprağı
* 5 orta boy kuru soğan
* Yarım demet maydanoz
* Yarım demet dereotu
* 3 su bardağı pirinç
* 1 su bardağı zeytinyağı
* Yarım limon suyu
* 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
* 2 yemek kaşığı kuş üzümü
* 2 tatlı kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı kekik
* 1 tatlı kaşığı nane
* Tuz
Yapılışı:
* Sarmayı taze asma yaprağı ile yapacaksak , yaprakların üzerini geçecek kadar su koyarak yapraklar yumuşayana dek pişirelim. Salamura yaprak ile yapacaksak bir kaç saat sıcak suda bekletip tuzunun gitmesini sağlayalım. sonrasında bir kaç su yıkayalım.
* Tenceremize zeytinyağını alalım. İnce ince doğradığımız soğanları ekleyip pembeleşene dek kavuralım. Ayıklayıp yıkadığımız pirinçlerimizi ekleyelim ve ara sıra karıştırarak pirinçerimizi kavuralım. Üzerine suyumuzu ekleyip pirinçler suyunu çekene dek pişirelim.
* Tenceremizi ocaktan alalım ve içerisine kıyıp hazırladığımız maydanoz ve dereotunu, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü, tüm baharatları, limon suyumuzu ekleyip karıştıralım.
* Asma yapraklarının damarlı kısımları içe gelecek şekilde serip hazırladığımız dolma içinden bir miktar koyarak düzgünce saralım.
* Hazırladığımız sarmalarımızı düdüklü tencereye yan yana ve aralıksız şekilde dizelim.Sarmaların seviyesine gelecek şekilde sıcak su ekleyelim ve 15-20 dakika kadar pişirelim.
* Pişen sarmalarımızı tencerede soğutup daha sonra servis tabağına alıp limon dilimleri ile süsleyerek servis yapabiliriz.
Afiyet Olsun !
Yorumlar
Yorum Gönder