Özellikle çalışanlar için pratiklik sağlayan mikrodalga fırınları nasıl kullanmalıyız?..Mikrodalga fırınlarda hangi tip kapları kullanmalıyız?...Ve mikrodalga fırınlarda yiyecekleri usulüne uygun nasıl ısıtmalıyız?... İşte tüm bu sorularımızın cevapları...
Üzeri sırsız cam ve porselen kaplar; Mikrodalgalar camı en iyi geçirip, içindeki malzemeyi pişireceğinden kullanımı en uygun kaplardır. Başka bir avantajı da kapağını açmadan içini görebilmenizdir.
Plastik Kaplar; Sıcak ve soğuk gibi, ani ısı değişikliklerinden etkilenmeyen, plastik kaplar bu fırınlarda rahatça kullanılabilir.
Seramik,toprak,kiremit kaplar; Tüm bu kaplar mikrodalgada kullanılabilir fakat burada dikkat edilecek konu, kapların metal alaşımlı olmamasıdır.
Fırın torbaları; Üzerlerine hava delikleri açarak bu torbaları kullanabilirsiniz. fakat yine dikkat etmeniz gereken bunlar fırın duvarına en az 2 cm uzaklıkta olmalı ve hiç bir şekilde fırın duvarına temas etmemelidir.
Kağıt tabaklar ve peçeteler; kağıt tabaklar yağı emeceği için pişirme işleminde kullanılmaz ama ısıtma gerektiğinde kullanılabilir.
Özel kızartma kapları; Mikrodalga fırınlar için üretilmiş özel kızartma kapları vardır. Bunlar mikrodalgada kızartma yapmak için en uygun kaplardır.
* Mikrodalga fırınlarda her çeşit metal kaplar, emaye kaplar, metal pasta kalıpları, sırlı tabak ve kaplar, konserve kutuları, alüminyum kaplar ve tahtadan yapılmış kaplar fırın içerisinde kullanılmaz. Malzemesinin ne olduğunu bilmediğiniz kapları kesinlikle mikrodalga fırınlarda kullanmayın. Yumuşak plastiklerde 20 sn. sonra erimeye başlayacağından, bu süreden uzun kullanmak sakıncalıdır.
Plastik Kaplar; Sıcak ve soğuk gibi, ani ısı değişikliklerinden etkilenmeyen, plastik kaplar bu fırınlarda rahatça kullanılabilir.
Seramik,toprak,kiremit kaplar; Tüm bu kaplar mikrodalgada kullanılabilir fakat burada dikkat edilecek konu, kapların metal alaşımlı olmamasıdır.
Fırın torbaları; Üzerlerine hava delikleri açarak bu torbaları kullanabilirsiniz. fakat yine dikkat etmeniz gereken bunlar fırın duvarına en az 2 cm uzaklıkta olmalı ve hiç bir şekilde fırın duvarına temas etmemelidir.
Kağıt tabaklar ve peçeteler; kağıt tabaklar yağı emeceği için pişirme işleminde kullanılmaz ama ısıtma gerektiğinde kullanılabilir.
Özel kızartma kapları; Mikrodalga fırınlar için üretilmiş özel kızartma kapları vardır. Bunlar mikrodalgada kızartma yapmak için en uygun kaplardır.
* Mikrodalga fırınlarda her çeşit metal kaplar, emaye kaplar, metal pasta kalıpları, sırlı tabak ve kaplar, konserve kutuları, alüminyum kaplar ve tahtadan yapılmış kaplar fırın içerisinde kullanılmaz. Malzemesinin ne olduğunu bilmediğiniz kapları kesinlikle mikrodalga fırınlarda kullanmayın. Yumuşak plastiklerde 20 sn. sonra erimeye başlayacağından, bu süreden uzun kullanmak sakıncalıdır.
Mikrodalga Fırınlarda Yiyecekleri Usulüne Uygun Isıtmak...
- Buz çözme işlemini mikrodalga kadar çabuk ve etkili yapabilecek kullanım aleti yoktur. Çünkü mikrodalga içerisine gıda maddesinin en dışından ortasına kadar aynı anda ve eşit bir şekilde etki eder.
- Alt üst kızdırmayı aynı anda ekmek, kek, bisküvi, mayalı hamur ve dana,sığır,kuzu gibi çok yağlı olmayan etlerin kızartılması sırasında kullanın. Sıcak havayı ise daha çok pasta pişirmede ya da kuşbaşı et kavurmada kullanın.
- Mikrodalga ve sıcak hava, aynı anda çoğu günlük pişirmelerde pizza, balık, et, kıyma ve dolma gibi dondurulmuş hazır yiyeceklerde ve üzeri peynirli makarna yemeklerinde kullanılabilecek ideal bir kombinasyondur.
- Rezistans ısıtmalı mikrodalga fırınlar, üzerinde ince sert bir tabaka oluşmasını istemediğiniz tür kızartmalar için ideal kombinasyondur.
- Zaman ve enerji tasarrufu normal elektrikli fırınlara oranla çok farklıdır. örneğin bir elma turtasını normal fırında 50 dk. da pişirdiğiniz halde mikrodalga fırında aynı turtayı 20 dk. da pişirebilirsiniz.
* Basılı yayın organlarından derlenerek bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder